7 vragen over een management buy-out

Staat je divisie te koop of wil je een bedrijfsonderdeel er bovenop helpen? Tijd voor een management buy-out. Wat houdt dat in?

Nu het economisch allemaal wat minder gaat, stoten ondernemingen eerder bedrijfsonderdelen af. Omdat het niet meer binnen de kernactiviteit past bijvoorbeeld, of omdat het al maanden rode cijfers schrijft. Je hebt er wel oren naar om dit gedeelte over te nemen, maar vraagt je af wat er allemaal bij komt kijken? 7 vragen over zo’n management buy-out.

1. Wat is een management buy-out?
Bij een management buy-out (MBO) koopt een werknemer de huidige eigenaar uit. Deze MBO’er is vaak een manager die dicht bij de eigenaar staat (de ‘tweede man’) of een manager die de leiding heeft over een divisie bij een grootbedrijf.

2. Waarom zou ik een management buy-out doen?
Je zit wellicht tegen je plafond, maar bent nog ambitieus genoeg. Hogerop de carrièreladder klimmen binnen het bedrijf lukt niet, behalve als je op eigen benen komt te staan als ondernemer. Wat is dan een beter bedrijf om eigenaar van te worden, dan het bedrijf dat je nu al van binnen en buiten kent? 

3. Wat als ik niet weet of mijn divisie te koop staat of dat de eigenaar overweegt om het te verkopen?
Als manager weet je of je divisie/bedrijf verlieslijdend is. Of je hoort geruchten over een mogelijke reorganisatie van bedrijfsonderdelen. Soms kan het dan geen kwaad om de eigenaar te beïnvloeden. “Vanaf het moment dat ik wist dat de financiering geen probleem zou zijn, moedigde ik CED telkens aan dat een verkoop van Meditel voor beide partijen het beste was”, zei huidig directeur Jeroen van Luijk eerder op MT over zijn geslaagde management buy-out. Een slimme strategie die resulteerde in een management buy-out.

4. Waarom ben ik de ideale koper?
De eigenaar zal het bedrijfsonderdeel in eerste instantie het liefst aan een strategische partij verkopen, omdat hij denkt dat die koper de hoogste prijs betaalt. Maar bij overnames speelt de gunfactor een grote rol. Je kent de branche, het bedrijf, de klanten en de leveranciers op je duimpje. Bovendien heb je een voorsprong die iedere strategische koper nooit meer inhaalt; je goede relatie met de eigenaar kan goud waard zijn. 

5. Ik kan een management buy-out toch nooit financieren?
Waarschijnlijk kan je de buy-out niet in je eentje financieren. Je spaarrekening en overwaarde op je huis zal niet genoeg zijn. Gelukkig financieren banken en investeerders graag een management buy-out, mede doordat je bekend bent met het bedrijf en de branche. Struikelblok kan zijn of je wel ondernemend genoeg bent, want een goede manager is niet altijd een goede ondernemer.

6. Kan ik een management buy-out zelf regelen?
Juist door je emotionele band met de eigenaar heb je iemand nodig die de deal zakelijk bekijkt. Je hebt jarenlang samengewerkt met de eigenaar, maar opeens sta je tegenover elkaar met allebei verschillende wensen en voorwaarden. Hoe prettig is het dan om een adviseur te hebben die op het scherpst van de snede onderhandelt als bad guy, zodat je relatie met de verkoper geen deuk oploopt en hij je de overname nog steeds gunt. 

7. Wat als de overname mislukt?
Het grote gevaar van een management buy-out waar zowel een koper als verkoper niet op zit te wachten is een mislukte overname. De verkoper is teleurgesteld in de mislukte overdracht en jij bent gedemotiveerd omdat je ‘baas’ je de overname niet gunt. Zorg er dus voor dat zowel jij als de verkoper de intentie hebben om de deal te beklinken. 

De redactie van Overnamematch geeft elke maand op MT.nl tips voor managers die overwegen een bedrijf over te nemen.

24-2-2013Potentiƫle koper? Schrijf u geheel vrijblijvend in.