Overname Microsoft leert Yammer focussen

Het zakelijke sociale netwerk Yammer heeft een sterk jaar achter de rug nadat het bedrijf is overgenomen door Microsoft voor bijna een miljard euro. "We hebben echt geleerd prioriteiten te stellen."

In 2012 groeide daardoor het aantal gebruikers naar zeven miljoen, een groei van 165 procent vergeleken met 2011. Yammer werkt als een microblogdienst voor bedrijven. Werknemers moeten op die manier eenvoudig met elkaar kunnen communiceren.

Adam Pisoni, mede-oprichter en CTO van Yammer, had vier jaar geleden niet kunnen bedenken dat het bedrijf door Microsoft zou worden overgenomen. "Hebben jullie wel het "juiste bedrijf aan de lijn?", vroeg Pisoni zich af toen Microsoft zich vorig jaar meldde.

Imago
De CTO vond de interesse vooral vreemd vanwege het imago dat de techgigant toen nog bij hem had. "Ik vond het een langzaam bedrijf, maar wist toen nog niet dat Microsoft midden in de verandering naar een cloudbedrijf zat. Het bedrijf paste niet in het beeld van een bedrijf dat ons zou overnemen."

Aangezien Yammer altijd al online te benaderen was, en nooit gedownload hoefde te worden, past het zakelijke sociale netwerk volgens Pisoni nu juist prima in die ambitie van de techgigant.

Sneller
Door de overname denkt de mede-oprichter dat Yammer veel sneller kan groeien. Dat is natuurlijk ook een stuk makkelijker als je kan profiteren van de grootte van Microsoft. Pisoni vind dat te kort door de bocht. "Het was ook heel fijn dat er bijna geen politiek aan te pas kwam, ze wilden gewoon goede software maken."

Normaal gezien is het bij een overname zo dat het bedrijf wat overgenomen wordt, de nodige ruimte krijgt om te acclimatiseren, zo stelt Pisoni. Zo ook Yammer. "Microsoft vond zichzelf ook helemaal geen ander bedrijf dan ons. En ook wij ondervonden niet zoveel verschillen met Microsoft. De samenwerking verloopt dan ook goed."

Schaal
Naast dat de overname zelf soepel verliep, ligt het echte voordeel van de deal ergens anders. "Wij willen de communicatie van bedrijven veranderen. Door de overname kunnen we dat zeggen zonder overmoedig te klinken", aldus de CTO.

Maar aan voordelen zitten ook nadelen. "We kregen opeens toegang tot Office, Lync en Skype - dat wilden we allemaal met Yammer koppelen. Maar je moet rekening houden met de schaalgrootte, wil je dat allemaal gaan doen. We hebben dus prioriteiten moeten stellen in plaats van met alles aan de slag te gaan."

Zakelijk sociaal netwerk
De mede-oprichter van Yammer vindt dat hij wel in een gezonde markt zit. Volgens Pisoni zijn er ongeveer zestig bedrijven die zakelijke software maken en die iets met ‘social’ willen doen. "Met zoveel competitie weet je dat je op de goede weg zit. We kunnen zo op elkaar voortbouwen."

Uiteindelijk ziet Pisoni een zakelijk sociaal netwerk de zakelijke e-mailmarkt vervangen. "Een aantal retailklanten van ons gebruiken geen e-mail meer, omdat iedereen Yammer op zijn smartphone heeft."

6-3-2013Potentiƫle koper? Schrijf u geheel vrijblijvend in.