Buy out-markt vertraagt

30 jul 2013 om 14:00 - Redactie Participaties.nl

De totale waarde van de Europese buyouts in 2013 (tot nu toe) bedraagt 21 miljard euro. Dit is 16% lager dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus onderzoek van het Centrum voor Management Buyout Research van het Imperial College (CMBOR). De waarde en het volume van de deals in de eerste helft van het jaar zijn de laagste sinds de tweede helft van 2009.

Maar, ondanks de vertraging van de eerste zes maanden van 2013 herstelt de buy-out markt hoogstwaarschijnlijk in tweede helft van het jaar. Dit komt omdat een aantal grote deals, die in het eerste halfjaar van 2013 bekend werden gemaakt, in de komende maanden worden gerealiseerd.

De waarde van exits blijft de waarde van nieuwe deals in Europa voorlopig overtreffen. Zo'n 199 bedrijven met een gezamelijke waarde van meer dan 29 miljard euro werden verkocht. Volgens de onderzoekers is dit goed nieuws, want de meeste private equity huizen ruimen eerst hun portefeuille op, voordat ze nieuwe investeringen doen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de IPO-route weer een meer gangbare exitmanier wordt. Door de crisis was deze beursroute lange tijd onaantrekkelijk voor verkopers. Tot nu toe waren er in 2013 in Europa 8 IPO's, die samen 8 miljard euro opbrachten voor de verkopende beleggers.  

 

 14-8-2013Potentiƫle koper? Schrijf u geheel vrijblijvend in.